torstai 27. heinäkuuta 2023

Ohdake - neulepusero

 Ohdake - puseron malli kuuluu sarjaan rakkautta ensi silmäyksellä. Olin kyllä vakaasti päättänyt olla neulomatta puseroa kunnes viime talvena alkoi somessa näkymään toinen toistaan upeampia väriyhdistelmiä. Alkuperäinen malli oli neulottu kahdella värillä ja Novitan Muumi - langalla. Sitten alkoi näkymään Nallesta neulottuja, joissa kaarroke oli neulottu monivärisellä langalla. Sitten tuli se lopullinen ja totaalinen retkahdus; kaarrokkeessa oli käytetty Novita Kajastusta, jossa oli aivan ihanat värit. Laskin, että langat tulivat maksamaan noin 20 euroa, joten opiskelijan budjetille sopiva hinta.

Jonkin verran aikaa meni pähkäillessä kaarrokkeen väriä. Vaihtoehdot ovat kuvassa.


Päädyin punasävyiseen lankaan. Neuloin puseron koossa XL,  kun joskus olen Nallesta neuloessa saanut hieman pienehkön neuleen vaikka mitat täsmäsivät. Nyt tuli sopivan reilu. Lankaa kului 460g. Neuloin puikoilla 3,5 ja hihan resorit puikoilla 3.




Tykkään mallista ja kaarrokkeen väreistä tosi paljon. 




Ja loppuun vähän kesän kukkaloistoa.


Ostin kukan juhannukseksi ja nyt toinen kukintakierros menossa. Nyppiä saa kuivia kukkia ihan urakalla, että jaksaa kukkia.

tiistai 25. heinäkuuta 2023

Ekoprinttausta kankaalle

 Suunnitelmissa on koko kesän ollut kokeilla ekoprinttausta pellavalle ja puuvilla patistille. Tarkoitus on tehdä muutama huivi. Löysin kesäkuussa Taito kaupan poisto korista valmiita valkoisia pellavahuiveja. Niitä oli tietysti muutama ostettava.

Ensin pesin kaikki kankaat. Koko kesä on mennyt työssä niin kasvien keräämistä en ehtinyt aikaisemmin tehdä. Eri kasvukauden aikaan tulee erilaista jälkeä ja nyt syksyisempää kasvustoa oli kokeilussa.Keväällä jälki oli melko vaaleaa vaikka käytti ruostetta mukana. Keräsin ns. paskanmarjapuun lehtiä eli seljan lehtiä, joista keväällä tuli hyvä jälki, metsämansikkaa, poimulehteä, lupiinia ja jotakin, jonka nimeä en ole vielä selvittänyt (ketohanhikin lehti).

Laitoin illalla kasvit likoon ja veteen pari teelusikallista rautavihtrilliä sekä ruosteisia esineitä. Kankaat olivat olleet koko päivän purettumassa soijamaidossa. Laitoin ne kuivumaan yöksi koska kuivaneelle ja kostutetulle kankaalle tulee selkeämpi jälki kuin suoraan soijamaidosta otetulle. 

Seuraavana päivänä kostutin kankaat ja laitoin kasveja puolikkaalle kankaalle ja käänsin toisen  puolen kankaasta päälle. Rullasin kankaat puukepin ympärille tiukasti ja sidoin narulla paketiksi. Ja sitten reiluksi tunniksi kattilaan höyrystymään. 


Muovia en laittanut väliin vaan kiedoin valmiit pötköt  kelmuun ja annoin jäähtyä seuraavaan päivään.  

Yhden kankaan rullasin ilman keppiä. Ja tällaisia niistä tuli. Ilman keppiä rullattu oikealla.


Rullaustapa ei juurikaan vaikuttanut lopputulokseen.

Ja pellavat näyttävät tältä.


Mansikka, poimulehti ja ketohanhikki tekivät parhaimmat ja selkeimmät kuviot. Selja ja lupiini jättivät vihreitä läiskiä.

Teen vielä yhden kokeilun kun ehdin. Rautavihtrilli näyttää toimivan siten, että se voimistaa joidenkin kasvien jälkeä.


maanantai 24. heinäkuuta 2023

Värjäyskokeilut jatkuvat

 Jälleen kokeilin avokadolla värjäämistä tavoitteena saada roosaa tai vaaleanpunaista. No eipä taaskaan onnistunut.

Luin erilaisia oppaita ja ohjeita. Noudatin niitä kirjaimellisesti ja aina vaan lopputuloksena... ruskeaa.

Kokeilin netissä ollutta ohjetta, jossa siemeniä ja kuoria keitettiin pari tuntia. Liemeen lisättiin desi etikkaa ja pari ruokalusikallista soodaa sekä suolaa ( laitoin reilun 120g). Lanka liemeen ja kuumennus noin 40 astetta tunnin ajan ja annetaan olla liemessä pari päivää. Tuli tosi vaaleaa ruskeaa ehkä aavistuksen punertavaa.


Sitten laitoin samat avokadot lasipurkkiin ja heitin langat sekaan. Joissakin ohjeissa vannottii  matalan lämpötilan tehokkuuteen. Ja jossakin oli myös, että väriä irtoaa vaikka avokadot oli keittänyt kerran. No ei tapahtunut mitään. Kirkasta oli. Kuumensin koko höskän kattilassa 40 asteeseen. Ei väriä. Lanka lojui kattilassa liemineen  kolme päivää. Ei tapahtunut mitään.

Luin jonkun tutkimuksen, jossa oli, että siemeniä ja kuoria haudutetaan 60 asteessa pari tuntia. Jäähdytetään ja laitetaan lanka. Sitten 40 asteeseen tunniksi ja seisotetaan lankaa liemessä 24-42 tuntia. Soodaa voi laittaa pari ruokalusikallista mutta se ei ole  välttämätöntä. Heitin lionneet langat kattilaan. Liuoksen pH oli 4,4. Lisäsin soodan ja pH  7,7. Liemen väri oli punainen. Pidin lankaa liemessä 42 tuntia. Tulos oli kellertävän ruskea. Luovutan.


Kuumensin liemen vielä harmaan langan kera 40 asteeseen pH 7,7 ja lykkäsin purkkiin. Olkoon ja muhikoon siellä ihan rauhassa. Tulos on kuitenkin taas ruskeaa.


  

keskiviikko 12. heinäkuuta 2023

Virheitä vilisevä Pellava-huivi

 Kotivinkissä 10/ 2023 oli ohje Anna Johannan suunnittelemaan kauniiseen pellava-huiviin. Minulla kun sattuu tuolla varastossa olemaan useampikin kerä latvialaista ohutta pellavalankaa, otin huivin puikoille.

Huivin neulominen olikin sitten ohuesta ja liukkaasta langasta yhtä tuskaa. Aloitin huivin seitsemän kertaa ja purkuun meni vielä toisen pitsimallikerran lopussa. Ja taas alkoi neulominen alusta.

Lanka oli liukasta, jäykkää ja liestyi helposti sekä takertui kiinni edelliseen silmukkaan tai langankiertoon. Purkaminen oli mahdotonta ja pudonneita silmukoita ei varsinkaan pitsiosioissa löytynyt vaan ne yksinkertaisesti lakkasivat olemasta. Ensin minua ärsytti kaikki korjaamattomat virheet, mutta sitten ajattelin,ettei mikään tässä maailmassa ole virheetöntä ja täydellistä. Teen nyt ainakin kerran elämässäni työn, joka on täynnä virheitä. Yleensä töissäni ei ole virheitä vaan aina korjaan ne. Huivin työnimi olikin Sadan virheen huivi.


Pingotin huivin kastelun jälkeen ja eihän noita virheitä huomaa (ovat pitsiosioissa). Lanka laski kovasti väriä.

Huivi on neulottu puikoilla 3,5. Lankaa kului 70g . Huivi on melko pieni 148cm x 50 cm.



Ja vielä rinnakkain huivilanka ja 7- veljestä. On eroa paksuudessa.



lauantai 8. heinäkuuta 2023

Lisää värjäyskokeiluja

Lupiinin kukista pitäisi saada värjäyksessä sinistä väriä. Tein vielä yhden kokeilun. Esipuretin langat alunalla. Viinikiveä en tietenkään muistanut laittaa puretusliemeen.

Kävin keräämässä lupiininkukkia melkein puoli muovikassillista. Laitoin kukat ja langat kattilaan ja tavoitteena oli nostaa lämpötila 45 asteeseen ja pitää se siinä 2 tuntia. Helle ja kuuma asunto taisivat tehdä temppunsa värjäyksen onnistumiseen. Lämpötila nousi yli 50 asteen ja pysyi siinä vaikka laitoin levyn pois päältä. Lanka oli illalla vaalean sinistä ja jätin sen ohjeen mukaan liemeen lillumaan seuraavaan päivään. Kattila oli vielä aamullakin lämmin ja iltapäivällä töiden jälkeen ryhdyin tutkimaan kattilan sisältöä. Ja sieltähän paljastui vihreää lankaa. 

Värisävynä ihan kaunis. 

Ja jos laittaa perinteisesti kuumassa värjätyn rinnalle niin on kirkkaampi sävy.



   Huivin ajattelin neuloa näistä itsevärjätyistä langoista. Seuraavaksi voisi yrittää saada keltaista jostakin kasvista. Täytyy tutkia ja laittaa taas pata porisemaan.