Miksi valmis huivi pingotetaan? Pingottamalla saadaan huivi venytettyä oikeaan kokoon ja kuviot kauniisti aukeamaan. Minä käytän pingottamisessa pingotusalustaa ja pingotusrautoja.
Markkinoilla on myös pingotuskampoja, joita en ole kokeillut. Ovatpa jotkut tuoneet Virosta puisia pingotuskehikoitakin. Jotkut käyttävät alustana patjaa, retkialustaa, lasten koottavaa hyppymattoa tms. Pingoitusrautoina olen kuullut käytettävän verhovaijeria, hitsauspuikkoja, rautalankaa ym. Mielikuvitusta kannattaa käyttää. Oleellista on, että pingotusalusta on tasainen ja napakka sekä pingotusvälineet ovat venytystä kestävät.
Valmis huivi kastellaan. Materiaalista riippuen olen kastellut huivin joko kylmällä vedellä kokonaan tai sumuttanut suihkepullolla pingotusvaiheessa. Villa ja pellava eivät säikähdä kastelusta. Jos huivi kastellaan läpimäräksi siitä puristellaan liika vesi pois esim. pyyhkeen sisälle rullaamalla.
Kun raudat on pujotettu kiinnitetään huivi neuloilla alustaan.
Sitten neulotetaan alareuna ja samalla huivia venytetään halutun kokoiseksi.
Näin saadaan kuvio aukeamaan. Jos kyseessä olisi ollut kolmion tai suorakaiteen muotoinen huivi, olisin laittanut raudat myös reunoihin. Puolikaaren muotoinen, jossa on epätasainen reuna, on helpompaa laittaa reuna nuppineuloilla.
Sitten annetaan huivin kuivua alustalla täysin kuivaksi.
Tämä huivi oli niin iso, että alustan olisi pitänyt olla suurempi. Huivia olisi voinut venyttää vielä enemmän. Kun huivin ottaa pois pingotuksesta se menee hieman kasaan.
Tämä tapa ei varmastikaan ole oppikirjojen mukainen mutta lopputuloksesta tulee kuitenkin hyvä. Neulottu huivi ei pysy kuosissa esim. pesemisen jälkeen vaan se pitää aina pingottaa uudestaan muotoonsa.
Teen huivista vielä oman postauksen kunhan se on kuivanut ja saan sen kuvattua jossakin hyvässä paikassa. Onnistuneita huivin pingotuksia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti