Innostuin tammikuussa neulomaan lapasia perinnemalleilla. Lainasin kirjastosta Anna-Karoliina Tetrin kirjan Perinteiset lapaset. Sieltä ihastuin malleihin Seiskarin Liisan kirjat ja Seiskarin pienet kirjat.
|
Seiskarin Liisan kirjat (harmaat) ja Seiskarin pienet kirjat (kelta-mustat)
Vanhoissa malleissa ja varsinkin kirjoneuleissa on silmukkaluku suuri. Näissäkin lapasissa oli 18 silmukkaa/ puikko. Tein lapaset Lidlissä myynnissä olleesta Anika-sukkalangasta, jonka koostumus on 75 % villaa ja 25% polyamidia. Lanka oli sopivan ohutta ,jolloin ohjetta ei tarvinnut muokata ja lapasista tuli sopivan kokoiset. Puikot olivat kokoa 2,5.
Samat mallit löytyvät myös kirjasta Eesti labakindad ilma laande laiali nimillä Rapla, Viru-Jaakubi ja Luganuse ( Seiskarin Liisan kirjat) sekä Väike- Maarja (molemmilla malleilla sama nimi).
Seiskarin Liisan kirjat-malli on ollut käytössä myös nimillä Liisukan kirjat, ritukaisia ja kehänkuvio. Malli on tunnettu myös Virossa ja Gotlannissa, jossa 1700-luvulla aloitettiin neuleiden neulominen kaupallisiin tarkoituksiin. Oletettavasti malli on lähtöisin Gotlannista.
Seiskarin pienet kirjat-mallilla on myös nimet vironkirjat tai vironvyökirjat. Kuvio on kopioitu vironvyössä esiintyvästä kuviosta.
Mielenkiintoista on, että Suomessa neulottuja malleja on tehty hieman eri sävyissä ja eri toteutustavoin niin Pohjoismaissa, Venäjällä kuin Baltiassakin. Ulkomailta opituista tekniikoista ja kuvioista on ajan myötä muokkautunut meille omia kansanomaisia malleja. Perinnelapasten maailma on yllättävän mielenkiintoinen.
|
Neulon itse Perinteisten lapasten kansikuvalapasia. Tummanharmaalla ja murretullakeltaisella Nallella. Yritän vähän pienentää ja teen pienemmillä puikoilla, mutta työ ei meinaa edistyä, koska mielestäni lapasista tulee liian suuret. Hienoja noi siun lapaset. Ja kaikki lapaset, joilla on tarina, kuten perinnelapasilla.
VastaaPoistakyllä sie olet taitava :)
VastaaPoista